Friday, January 29, 2010

Akvarellövning med rosa träd

Inför nästa veckas skaparträff, med akvarell på schemat, tänkte jag att jag äntligen ska få ut övningen från sist :) Ett rosa träd i stort format blev det. Målat på handgjort indiskt akvarellpapper, ca 50*70.

Först målades en antydan till himmel och trädkronans form vått-i-vått. Till himlen användes en blandning av Cerulean Blue och French Ultramarine. Till trädkronan Permanent Rose.

När det torkat ordentligt skvättes/målades ett lager på trädet med stor pensel, omväxlande i Permanent Rose och Permanent Mauve

Det fick torka igen och sedan gjorde jag samma sak en gång till. Denna gång la jag till lite grönt längst ner och drog ut det i en stam och lite mark med vatten så att det skulle blanda sig naturligt med kronan. Stammen/marken fylldes sedan fläckvis på med koncentrerad färg, en blandning av Bränd Umbra och Sepia och lite grönt (Indigo + New Gamboge).
Det fick torka helt igen och sedan skvätte jag ett lager med lite mindre pensel så det blir små "duttar" ytterst på kronan. Jag gick även över ett varv med lite mer grönt i marken för att väga upp det rosa trädet. En antydan till skog i bakgrunden målades sist dit vått-i-vått i en blå-grön ton. Det sista steget hade jag inte planerat från början, men jag kände att det blev lite tomt i mellangrunden - med lite bättre planering hade det såklart varit bättre att göra det i steg 1 - men det blir ju inte alltid som man tänkt sig :)

Wednesday, January 27, 2010

Bästa palettkopparna - äntligen mina...

Jag är ingen snål typ. Egentligen. Faktum är att jag allt för ofta lägger allt för mycket pengar på onödigt dyra saker. Som choklad till exempel. Men sen ibland så blir man lite dumsnål. Till exempel har jag lääänge velat ha Winsor&Newtons blandkoppar för tubfärger men resonerat ungefär "70 spänn för en plastlåda - det måste man ju kunna fixa billigare på claes ohlson". Så i min ateljé har jag massor med olika blandkoppar, paletter, gamla burkar, snäckskal - you name it - som jag provat mig igenom. Men nu köpte jag dem förra veckan och de är ju så överlägsna allt annat! Formen, materialet som "sprider ut färgen" lagom, storleken, stapelbarheten, möjligheten att märka och organisera. VARFÖR har jag inte gjort denna ringa investering om 350 kr för länge sedan? Tänk vad pengar, utrymme och irritation jag hade sparat...

Sunday, January 24, 2010

Ibland är man inte så kreativ...

...för att vara kreativ ;) Som tex när man har gått och surat i åratal över att det inte finns några skissböcker med bra papper, gärna blandat akvarell/ritpapper. Snacka om bunden till konventionen - en (lite mer påhittig) väninna kom direkt på att man kan göra sin egen skissbok och googlade fram ett antal instruktioner, så på senaste mötet i skapargruppen klipptes, klistrades och syddes det för fulla muggar. Det blev såååå fint! Så nu kommer jag aldrig våga använda den!

Tuesday, January 19, 2010

Semesterrapport och datorhaveri

En av de bilder jag sålde på utställningen. Nyköpingshus i vinterskrud...

Det har varit stiltje här på bloggen ett tag på grund av semester och datorstrul. Vi var i Tyskland över nyår och de enda projekt jag hade tänkt ägna mig åt var att sortera upp alla bilder på datorn för framkallning samt göra klart hemsidan. Så kraschade datorn fullständigt. *Morr* Nåja, nytt år, nytt liv nya tag.... förhoppningsvis många nya tårtor och mycket inspiration att måla! I år tror jag att jag ska försöka komma med på någon salong - jag har aldrig vågat prova, men hallå - man kan ju inte bli mer än refuserad, eller? ;) Jag sålde i alla fall sex tavlor på utställningen innan jul och det tycker jag ändå var helt ok. Inte lika många som sist - men det var ju fler konstnärer den här gången och dessutom har folk kanske annat att lägga pengarna på just före jul (håll gärna med här). I kväll kommer skapargruppen igång igen också - det ska bli jätteroligt!