Sunday, October 25, 2009

Akvarellskola del 1 - material

Jag har utlovat lite materialtips till nästa gång i skapargruppen och jag tänkte att det kunde bli en liten serie med tips och råd där alla kan få vara med, inte bara mina skapargruppsvänner (man är ju uppfostrad av Bamse i sann demokratisk anda). Det är faktiskt inte så svårt att måla akvarell. Tro mig. Därför ska jag börja med att ge mitt allra viktigaste tips till hur du snabbt går från osäker klåpare till hyfsad medelmåtta på en timme (viss talang krävs eventuellt).

1) Släng alla dina billig-saker

2) Gå till Dekorima eller annan välsorterad konstnärshandel

3) Köp så bra material du har råd med av konstnärskvalitet

Många tänker att de inte är så duktiga att det lönar sig att lägga ut stora summor, men det är mycket svårare att lyckas annars. Tänk också på att akvarellmålning är en relativt billig hobby ändå. Och köp hellre fyra färger av god kvalitet än en hel låda med halvdana. Jag använder tubfärger och kakor av Winsor&Newtons konstnärskvalitet, men det finns många bra märken. Ett budgettips är att det finns ganska hyfsade ryska färger av konstnärskvalitet som inte kostar så mycket (White nights, bla). Jag återkommer till färgskalan i nästa inlägg...

Samma gäller penslar - det ÄR skillnad! En bra pensel ska vara stor, hålla mycket vatten och ha en riktigt vass spets. Finast är rent mårdhår, men hellre en fransk akvarellpensel av ekorrhår (petit gris) av god kvalitet än en billig mårdhårspensel. Tänk på att man behöver färre bra penslar, eftersom det går att göra allt från stora, svepande drag till fina fina linjer med dem. Så man sparar faktiskt pengar i längden. Kanske. Sen gillar jag riktigt stora, halvrunda penslar, som de två mittersta på bilden. Perfekt för att inte fastna i detaljer och för att fösa runt färg med mycket vatten på pappret. Som grundutrustning behövs mao egentligen bara två penslar: en mellanstor, riktigt spetsig (kanske en 6:a eller 7:a) och en riktigt stor, yvig.

Nästa tips: spänn upp pappret!! Vilket märke man föredrar är en smaksak. Jag gillar Fabriano, Schut och Saunders Waterford i ark, men det finaste enligt många är Arches. Det måste vara rätt gräng (jag gillar ganska grov) och tjocklek. Minst 300g/m2 bör man ha. Och ska man måla utan att spänna upp måste det vara minst 600 g för att inte bukta sig. Såna små block som är limmade i kanterna (se bilden) funkar till skisser ute och detaljerade motiv med torrare pensel, men ska du måla med mycket vatten, vilket jag gillar, så är det nästan ett måste att spänna upp pappret på bräda med klisterremsor som på bilden.

Så - nu är det bara att sätta fart och experimentera. Vått-i-vått, vått-på-torrt. Stänk, skvätt, låt det rinna. Det gör inget om det inte blir som du tänkt i början - du behöver inte visa någon! Stå gärna upp, låt färgerna flöda. Ett klassiskt tips för att få flödet att lossna är att prova att måla med vänster hand (om du är högerhänt, annars tvärtom).

No comments:

Post a Comment